Täyttä vauhtia kohti kesää!

Nyt keväällä Seuran elo on kuin popkornilla kattilassa, uusia juttuja popsahtelee ympärillä ja kuhina on kova, pöhinästäkin voidaan puhua vaikka siitä tuleekin sanana mieleen pontikan keittäminen. Ei ihan sinne kuitenkaan olla vaihdettu alaa, ainakaan vielä. Kaikkea mahdollista muuta kuitenkin on tekeillä.

Toisen toimintavuotemme kevät on siis saanut aikaan monien ideoiden konkretisoitumista ja seuralaiset ovat innolla tarttuneet myös vastaantuleviin mahdollisuuksiin. Yksi parhaista, jo syksyllä alkaneista yhteistyökuvioista on ollut Aino Istoon tutustuminen. Tämä Lahdessa pakkausmuotoilua ja brändäämistä opiskeleva nuori suunnittelija kolahti heti populaarikulttuuriin helposti assosioituvalla värikkäällä tyylillään. Nyt Seura on saamassa hieman visuaalista ilmettä, hienon logon ja kevään seminaaripäivä kattavan visuaalisen ilmeen. Ainon kanssa on ollut todella mukavaa ja piristävää olla yhteistyössä. Lämmin suositus kaikille siis!

Kevään seminaaripäivä tulikin tuossa jo esiin. Tiede sanoo pop #2 Valtavirrasta marginaaliin – Ulkopuolisuus populaarikulttuurissa pidetään siis 28.4.2018 Turun yliopistolla, Sirkkalan Janus-Salissa osoitteessa Kaivokatu 12 Turku. Esitelmäkutsu päättyi maaliskuun puolivälissä ja saimme kiinnostavan kattauksen esitelmiä, mikä parasta meille on tulossa väkeä ympäri maata! Oulusta, Joensuusta, Helsingistä ja Turusta. Esitelmiä pidetään ainakin suomeksi ja ruotsiksi. Lisäksi olemme saaneet varmistettua keynote -luennon pitäjäksi Katja Kontturin Jyväskylän yliopiston Nykykulttuurin tutkimuskeskuksesta. Monin tavoin voidaan myöntää, että Seuran tavoitteet ovat hyvin täyttymässä; haluamme olla monialaisia, koko Suomen kattava, antaa tukea tutkijanuran alkuvaiheessa oleville sekä toimia kulttuurikriittisesti ja ennakkoluulottomasti.

Kokopäiväisessä Tiede sanoo pop 2 -seminaarissa pureudumme laaja-alaisesti ulkopuolisuuden ja toiseuttamisen teemoihin populaarikulttuurissa. Miten populaarikulttuurissa on tuotettu ja/tai vahvistettu toiseuden ja ulkopuolisuuden kategorioita? Mitä mahdollisuuksia se on tarjonnut näiden kategorioiden purkamiseen ja kyseenalaistamiseen? Miten ulkopuolisuuden ja toiseuttamisen prosessit sekä näiden purkaminen ovat olleet kytköksissä yhteiskunnallisiin suhteisiin eri ihmisryhmien välillä? Alustavasti tapahtumaan on tulossa viisi sessiota eri teemoista, etukäteen makupaloiksi voin luvata että saatte seminaarissa kuulla sarjamurhaajista, sähkökitaraa soittavista naisista, musiikista tv-sarjoissa ja monesta muusta aiheesta. Yksityiskohtainen ohjelma julkistetaan huhtikuun alussa.

Eipä siinäkään vielä kaikki, on todettava tähän väliin kuin helppoheikki ostostelevisiossa. Nimittäin Popcult Day 2018 on hyväksynyt Seuran paneelin 12.5.2018 tapahtuman ohjelmaansa. Seuran paneeli pidetään klo 16:30 alkaen Henrikissä aiheella: Poptutkija fanina – fani poptutkijana ja panelisteina toimivat Pekka Kolehmainen, Anna-Leena Harinen, Noora Kallioniemi, Elina Karvo, Katja Kontturi, Johannes Koski.

Paneelissa keskustellaan siitä, mitä tapahtuu, kun fanitettu popkulttuuri muuttuu tutkimuksen kohteeksi? Suomen populaarikulttuurin tutkimuksen seuran järjestämässä paneelikeskustelussa seuran jäsenet pohtivat oman faniutensa suhdetta tutkimukseensa. Aiheet vilisevät Aku Ankasta Pokémoniin, Sherlock Holmesista Game of Thronesin kautta Gilmoren tyttöihin, mutta kysymykset pysyvät samoina: Miten fanituksen kohteen nostaminen tutkimuksen tähtäimiin muuttaa fanikokemusta? Mitä tutkijan tulee ottaa huomioon, kun tutkittavana on oma rakkain? Ja mitä popkulttuurin tutkimus ylipäätään pitää sisällään?

Tervetuloa kaikki tapahtuman kävijät kuuntelemaan paneelia ja Seuran jäsenten omia ohjelmanumeroita. Esimerkiksi Seuran sihteeri Anna-Leena Harinen puhuu Henrikissä klo 14 alkaen tutkimusaiheestaan otsikolla Game of Thrones – adaptaatio vai mikä? Tarkemmin siis esitelmän kuvaus kuuluu näin: HBO:kin sen on jo vahvistanut: tänä vuonna ei saada uutta kautta Game of Thronesia. Siispä nyt on hyvä hetki pysähtyä miettimään suosikkisarjan tämänhetkistä tilannetta, joka onkin erikoislaatuinen, sillä kyseinen televisioadaptaatio on jo ohittanut romaanit, joihin se alun perin perustuu. Onko Game of Thrones siis enää adaptaatio ollenkaan? Ohjelmassa pohditaan GoT:n suhdetta yhä kesken olevaan A Song of Ice and Fire -romaanisarjaan tutkimuksellisesta mutta yleistajuisesta näkökulmasta.

No huhhuh. Alkaa jo hiki tulla kaikkea tätä pöhinää listaillessa. Mutta muistakaahan vielä yhteistyökuviomme Nuorisotutkimus -lehden teemanumerossa, jonka artikkelikutsu on nyt käynnissä! Eli lehden teemanumero Populaarikulttuuri, lapsuus ja nuoruus 2000–luvulla odottaa abstrakteja 1.6.2018 saakka!

Kaikki mukaan, kaikkeen! Tervetuloa osallistumaan, kuuntelemaan ja ihmettelemään maailmaa kanssamme.

Terveisin Seura-aktiivi Tiina Käpylä

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s